EL-CYKEL
El-cyklen er typisk en klassisk cykel monteret med el-system og hjælpemotor. Cykeltypen undergår en rivende udvikling, og der findes derfor også andre cykeltyper med el-system. Samtidig er der mange forskellige el-systemer på markedet, f.eks. er der stor forskel på batteriets placering og kapacitet. Der er en række lovkrav til el-cyklens indretning, spørg derfor altid din cykelhandler til råds, inden du køber.
FITNESS
Fitnesscyklen er et forholdsvis nyt begreb. Det dækker over en krydsning af basic og raceren. Den har racerens geometri, fladt styr, smalle racer dæk og udvendige gear.
Fitness cyklen er en cykel, der indfrier den hastighedskrævende cyklists krav igennem sin meget levende opbygning.
CITYBIKE
Generelt har citybike-modellerne et bredt udtryk, uden at virke tunge. Mulighederne er mange, og oplevelserne venter forude. Fra fornøjelig hverdagskørsel til fantastiske cykelferier.
Cykelhandlerne har et meget bredt og komplet udvalg i netop denne cykeltype. Forskellige fabrikanter kan kalde denne cykeltype alt fra citybike til streetbike. Det kan ofte være nødvendigt at rådføre sig med cykelhandleren om hvilken citybike, der passer til cykelbehovet og prøve en tur på de forskellige muligheder, der foreslås.
KLASSISK CYKEL
Den klassiske cykel kendetegnes ved sit robuste udseende og oprette kørestilling. Cykeltypen er oftest forsynet med en lukket kædekasse, der beskytter kæden og buksebenet mod snavs. Den klassiske cykel anvendes oftest i byerne og forsynes ofte – især på damemodellen – med indkøbskurv og kraftig bagagebærer. En afart af denne cykeltype kaldes en shoppingcykel
MOUNTAIN BIKE
Verdens mest udbredte cykeltype.
Det er ofte hørt, at Danmark ikke kan skabe udfordring til en sådan cykel.
Det kan kun være sagt af en, der ikke har sat sig op på sin mountainbike en søndag morgen,
nydt skoven vågne, og ellers lade sig udfordre af de mange muligheder for kørsel i forskelligt terræn, i f.eks. de skove, hvor MTB kørsel tillades.
Det er vel også på sin plads at nævne, at Danmark har fejret store triumfer på MTB.
Vi har haft op til flere verdensmestre i diciplinen cross country og er pænt repræsenteret
i discipliner som down hill, bikers cross, trial og dirt. Der opleves en støt stigende interesse for at benytte MTB til sport.
Cykeltypen indbyder til at køre alle vegne og er storartet til storbyens jungle. Dens brede dæk redder ofte sin rytter fra skæve hjul.
MTB findes med såvel udvendige som indvendige gear. Skal du kun bruge cyklen til kortere ture,
anbefaler vi indvendige gear. Skal du derimod benytte cyklen til længere transport, eller i skoven,
er det de udvendige gear, der bør vælges.
De udvendige gear findes i forskellige kvalitets niveauer. For at indkredse nøjagtig hvilken type man skal vælge, er du nødsaget til at drøfte det med cykelhandleren, så I sammen finder den rigtige MTB til mange timers morskab.
RACER
Cyklen, hvorfra de fleste cykler stammer. Vi kender alle cykeltypen, enten via egen erfaring
eller fra de mange tv-udsendelser.
Man benytter altid udvendige gear for at mindske friktionen. Racerstyret tjener det formål, at
man får en kørestilling ned over cyklen for at bryde vinden mest effektivt. Udover at bryde vind
opnår man også den fordel, at et racerstyr byder på mange kørestillinger, så træthed i arme og ryg formindskes på lange ture.
De smalle dæk er monteret for at skabe høj hastighed. På raceren er der gjort alt for at optimere stivhed og spare vægt.
SE IØVRIGT:
Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr mv. med senere ændringer – Klik her